Zdrowe jedzenie jest modne od dłuższego czasu, a obecnie, dzięki intrygującym wynalazkom, także coraz prostsze

Moda na zdrowe gotowanie trwa już od dobrych kilku lat. Konsumenci powoli zdają sobie sprawę, jak dużo zależy od jakości spożywanych dań i są bardziej świadomi tego, co nabywają oraz w jaki sposób to przygotowują. Na rynku znajdziemy wiele towarów usprawniających zdrowe kucharzenie.

kuchenny - sprzęt
Author: Staub
Source: www.SmakProstoty.pl
Aktualnie bardzo dużo ludzi korzysta z takich rozwiązań jak garnki do przygotowywania jedzenia na parze lub szybkowary. Oba te urządzenia według wielu osób sprawiają, że gotowane jedzenie zachowuje więcej składników odżywczych oraz jest, zwyczajnie, lepsze. Naturalnie sam garnek nie sprawi, iż można będzie objadać się wysokotłuszczowym mięsem. Zdrowe gotowanie to po pierwsze zbilansowania dieta, zmniejszenie spożycia soli i produktów wysoko przetworzonych. Jeśli jednak nabędziemy specjalne garnki możemy mocno ożywiść swoje kuchenne przygody. Większość ludzi wie, czym jest przygotowywanie jedzenia na parze, jednak szybkowary stanowią dla niektórych wielką niewiadomą. Czym zatem one są? To klasyczne garnki ze osobliwą, hermetyczną pokrywką, która utrzymuje parę wewnątrz garnka.

Zwolennicy szybkowarów twierdzą, iż gotowanie w nich jest nie tylko ekologiczne, ale też opłacalne. Mówi się, że używanie ich redukuje czas przygotowywania jedzenia aż o siedemdziesiąt procent. Właśnie dlatego szybkowary pozwalają również zaoszczędzić na rachunkach za gaz i prąd. Poza tym temperatura w szybkowarze jest wyższa aniżeli w tradycyjnym garnku, co umożliwia zatrzymanie składników mineralnych i witamin w potrawach. Bezsprzeczną zaletą jest też możliwość przygotowania potrawy bez użycia oleju. Gdy gotujemy na parze mamy pewność, że jedzenie nie straci koloru i nie zmieni smaku, albowiem podgrzane zostanie tylko przez parę. Naturalnie w ten sposób można też przygotowywać mięso, na ten przykład kurczaka, dlatego garnki do gotowania na parze są bardzo popularne wśród ludzi odchudzających się. Już samo wykluczenie tłuszczu robi wielką różnicę. Pewni ludzie obawiają się szybkowarów właśnie przez wzgląd na wysokie ciśnienie, które się w nich tworzy. Z tego powodu producenci od wielu lat montują w szybkowarach potrójny mechanizm bezpieczeństwa dający gwarancję, iż nic złego podczas gotowania się nie stanie.
2012 © Copyright information метр
Powered by Drupal